Моят живот в Плейбой

март 4, 2008

Петров, Ясен Петров (не футболиста)

Filed under: Uncategorized — Георги Неделчев @ 5:05 pm
Tags: , ,

  

В същия януарски Playboy от 2004-а, в който Лейди Би предизвика фурор с голите си снимки, публикувах и кратко лайфстайл-интервю с Ясен Петров, с когото се познаваме още от незабравимите години в Класическата гимназия. Яската беше 2 випуска по-горе от мен и все още е пръв приятел с Милен Марчев, който пък е мой бивш началник, ментор и гуру в един куп сфери от живота.

Идеята с г-н Петров (той много обича да се обръща така към хората – г-н Неделчев, г-н Марчев, г-н Еди-кой-си) беше най-напред да пуснем интервю с него, а после да го вербувам за редовен автор на Playboy. Яската вече беше писал някои статии в предишното ми списание – “Тема”. Освен че е един от най-ерудираните хора които познавам, той има и специфичен стил на изразяване и писане, който щеше да пасне идеално в секцията “Форум”. Освен това присъствието на един от най-именитите наши диджеи щеше да бъде чудесен контрапункт на про-чалга ориентацията, която неизбежно бях започнал да налагам в Playboy с оглед на нуждата от незабавно покачване на тиража.

След интервюто обаче така и не се стигна до публикуване на статии – Яската просто се оказа твърде зает, а може би и малко несериозен, а и аз се отказах да го агитирам някъде след третия ни телефонен разговор. Така или иначе обаче, в историята на списанието остана едно чудесно кратко интервю, което няма да пропусна да припомня и тук поради, така да се каже, фундаменталното му значение.

 

 Lifestyle-профил – Ясен Петров 

Един от най-обичаните наши диджеи и радиоводещи за музикалните си предпочитания, любими питиета и места в София, както и за тайните на прелъстяването 

(Playboy #22, януари 2004) 

Ясен Петров не е просто диджей, култов радиоводещ, музикален директор на RFI и идеолог на техно-движението Metropolis. Малцина си спомнят, че той е един от основателите и пръв вокалист на придобилата легендарен статус рок-група “Б.Т.Р.” Вече повече от 10 години завършилият Класическа гимназия и гръцка филология в София и езикознание в Атина Ясен е нещо като идол и пример за подражание на онези млади българи, които искат да живеят модерно и пълноценно. Неговото прословуто предаване “Отвъд границата на виреене” (от първите години на радио “Експрес”) и до днес е ненадминат еталон за представяне на ъндърграунд-течения и авангардна култура като цяло. Едва ли има друг българин, който повече от Ясен да олицетворява страстта към музиката – независимо от стиловите рамки и далеч от каквито и да било жанрови предразсъдъци. 

– Колко музикални албума притежаваш, Ясене?

– Оригиналните са над 1500, но не са достатъчно, искам още. Преди няколко години ми откраднаха други 1000… 

– Кои са ти най-скъпи сред тях?

– Трите диска на “Монстър Магнет”, подписани от Дейв Уайндорф, когато бяха тук като подгряващи на “Металика”. Що се отнася до електронната музика – албумите на Lamb, както и диск на напълно неизв(стните “Зонкт”, изровен от един невероятен магазин до Бастилията в Париж. В него най-комерсиалното заглавие беше… “Афекс Туин”. 

– Кои са другите ти големи страсти освен музиката?

– Банални страсти – филми и книги. 

– От кой свой житейски навик се срамуваш?

– От усмивката си, за която всички мои близки хора казват, че е дежурна. 

– А с коя своя привичка се гордееш най-много?

– С възпитанието си. 

– Коя е любимата ти дреха и откъде я имаш?

– Бях през лятото в Турция и там видях “Долче и Габана”, “Версаче”, “Дона Каран” и какво ли още не за по 20-30 евро… Ментета, които се носят тук с гордо вдигнато чело. Затова такива марки дрехи не нося. Любимата ми дреха е една фланелка на Vision street wear с един скелет с барабан, под който пише – March to the beat of a different drummer. Имам още една ценна – от Музея на модерното изкуство в Ню Йорк. Тя представя стила на рисуване на портрети на всички модерни художници – Дали, Пикасо, Полък, Уорхол… 

– Какво предпочиташ да пиеш и защо?

– Абсент. Заради Тулуз Лотрек… Шегувам се. Хареса ми, защото е най-силното, което се предлага на пазара. Освен това лесно се помни от барманите. 

 От какво се състои любимата ти вечеря?

– Паста, паста и пак паста… Има едно зелено песто с фъстъчено масло на Barilla – то е страхотно. 

– Кое е предпочитаното от тебе място в София и защо?

– Фотьойлът в хола на един приятел, защото там мога да слушам Дейвид Боуи и “Рейдиохед” сред истински приятели. “Тоба& Kо”защото там правят най-вкусното ягодово дайкири, и “Лайфхаус”, защото там се радват искрено на музиката, която им пускам. 

– Вярно ли е, че диджеите и радиоводещите се уреждат по-лесно с жените, и ако да – защо?

– Аз съм и двете… Вярно е. Защо ли? Защото могат! И защото винаги имат готова първа реплика за разговора… Но тя е професионална тайна. Заклел съм се да не я казвам! 

– Кой е най-сигурният начин да бъде впечатлена една жена?

– Сексуално или другояче? Приятелският жест винаги работи. Както и дългата вечер, на края на която вместо да я заведеш у вас, казваш: Беше ми много приятно да си говоря с теб. Освен това жените винаги се впечатляват от мъже, които са по-умни от тях. 

– Какво най-много те дразни в заобикалящата ни действителност?

– Липсата на качество. Качествени храни, качествени филми, качествени книги, качествени клубове. 

– Какъв компромис никога не би направил?

– Много съм зле с компромисите. Затова гледам никога да не изпадам в подобни ситуации. 

– В коя друга област си експерт, освен в музиката и воденето на радиопредавания?

– Едно време бях експерт по порно-филми (смее се – б.а.). Знаех филмови къщи, актриси и режисьори. Ако приемем, че феновете на adult-филмите са или почитатели на стила на Ендрю Блейк, или на Ивъл Ейнджъл, аз съм някъде по средата.

Advertisements

има 1 коментар »

  1. мдам.“несериозния“ трябва да е индианското му име.видях откъс от това интервю в един юбилеен плейбой.сега виждам че нищо не съм изпуснала.от „тайните“ де :- )

    Коментар от Деница — март 6, 2008 @ 8:26 pm | Отговор


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: